1000-літній Белз

Червоноград - Белз - Хлівчани - Пристань - Любель - Замочок - Добросин - Крехів - Львів
26/03/2007
127

Учасники мандрівки:

energyonbike, Globetrotter, Myron та skytalec

О 9:13 energyonbike i Globetrotter пакуємося в електричку Львів – Сокаль, на Підзамчі досідають Мирон і skytalec, виходимо в Червонограді і в путь. До Белза недалеко. На в’їзді зустрічає нас каплан Вінцент на постаменті. Тут-же мов спід землі появляється пограничник і цікавиться, хто ми і що тут робимо. Границя на замку. Оглядаємо залишки старовини, а її тут чимало.

P3254957
Далі оглядаємо залишки замку, руїни чоловічого монастиря, жіночий монастир (все домініканське), ратуша, дерев’яна церква, кіркут (жидівський цвинтар), де як говорять, поховані декілька цадиків. Правда, хто ті цадики – я не знаю.
Правду кажучи, Белз справив гнітюче враження. Занепад повний. Дещо старалися відремонтувати до ювілею, але, думаю, весь ремонт відпаде, не дочекавши наступного ювілею. Залишається одна надія, що так завжди не буде, що це лише початок, а далі буде краще.
Покидаємо Белз і рухаємо в бік Рави-Руської, далі звертаємо на Хлівчани, Пристань. За Пристанню лісовою грунтовою дорогою на Любелю, де отримали найвищу нагороду від місцевої молодиці: “Краще на роверах, ніж горілку пити”. Правду казала Cool Далі були Замочок, Добросин і хутір, названий в честь energyonbik’a, правда, доказу, що це хутір Качмарі ніде не було. Навіть автобусна зупинка з назвою колись завалилася і вже не встала. Пропала за безцінь в домні.

P3254991
В Крехові, крім відомого монастиря є ще дерев’яна церква 1724 року. ЇЇ оглянули і через Головний європейський вододіл рушили до Львова.
У Львові були, коли вже стемніло, кілька хвилин по восьмій.

P3255012
Проїхали 127км, в русі були 6годин 33хвилини з середньою 18,2км/год.

Залишити відповідь